Kermis Weert - archief Weert de gekste

Gevel Museum W: fotopresentatie Weerter Kermis

De kermis van Weert is de eerste kermis in Nederland die plaats vindt onder de vlag van immaterieel erfgoed. Om dit te vieren toont Museum W op de gevel van het museumgebouw een presentatie van oude en moderne foto’s van de Weerter Kermis. Het project is tot stand gekomen met medewerking van Gemeentearchief Weert en Weert Marketing.

 

Kermis als cultureel erfgoed

Tijdens de Weerter Kermis van 2022 wordt de hele kermiscultuur in Nederland officieel bijgeschreven op de lijst met Nederlands erfgoed, de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).

De kermiscultuur bestaat volgens het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed uit rondreizende kermisfamilies die jaarlijks een paar dagen vertier en vermaak bieden in steeds andere plaatsen. Daarbij horen ook de gemeentes die alles organiseren, en uiteraard het publiek dat zich op de kermis amuseert. Door het officieel erfgoed te maken wil het Kenniscentrum niet alleen de traditie uitdiepen en vastleggen, maar ook de kermisfamilies zelf bewust maken van de traditie die al sinds de middeleeuwen bestaat.

De kermis in Weert is de op een na grootste kermis van Nederland, en daarmee een geschikte plaats om de kermiscultuur een plaats te geven op de erfgoedlijst.

Bron: 1limburg

 Kermis in oorlogstijd - gemeentearchief Weert  Kermis in Weert - foto David van Cauteren