Open monumentendag 2021

Open Monumentendag 2021

Museum W doet mee!
Op 11 en 12 september openen meer dan dertig Weerter monumenten gratis hun deuren voor het publiek tijdens de Open Monumentendag. Overal waar de blauwgroene vlag van de Open Monumentendag wappert, kunt je gratis een kijkje komen nemen of deelnemen aan een activiteit. Het landelijke thema van deze 35e Open Monumentendag is ‘Mijn monumenten is jouw monument’ of op zijn goed Wieërts: ‘Miên monumênt és eur monumênt’.
Met dit thema stellen we gastvrijheid en inclusiviteit centraal.

Na een periode van bijna 2 jaar met een ingrijpende verbouwing en herinrichting opent ook het museum voor het eerst weer even haar deuren voor het publiek. Speciaal voor de Open Monumentendag kun je een voorproefje beleven, want uiteraard hoort ook het oudste stadhuis bij de monumenten van Weert.
Op dit moment is Museum W wel nog volop bezig met de herinrichting van de collectie. Dat betekent dat veel ruimten helaas niet toegankelijk zijn. Desalniettemin willen we je een sneak preview niet onthouden en kun je alvast kennis maken met de nieuwe opzet van de entreeruimte, het gerestaureerde trappenhuis en de Raadzaal.

Dus: op zaterdag 11 en zondag 12 september is Museum W geopend van 10 tot 17 uur.
Je bent van harte welkom. 
Kijk voor meer info over de Weerter Open Monumentendagen op de facebookpagina van OMD Weert.

 CHECK IT OUT 


Een korte reis door de geschiedenis: rond 1543 startte de bouw van het eerste stadhuis. De grote stadsbrand van 1723 kostte het pand zijn toren. In 1826 werd de bouwvallige voorgevel afgebroken en vervangen door een gecementeerde gevel. In 1913 volgde een ingrijpende verbouwing door architect Rouleau; toen werd onder meer de voorgevel vernieuwd met kruisvensters en de kenmerkende rode luiken. Tot 1980 diende het gebouw vooral als gemeentehuis. Vanaf 1982 is het gebouw, na een verbouwing van het interieur, ingericht als museum. 

Door de huidige renovatie heeft het pand een fantastische metamorfose ondergaan. Wat te denken van de goudkleurige gevelbekleding van Tecu®Gold rondom de in 1912 toegevoegde achterbouw? Inspiratiebron vormde de kostbare reliekschrijnen waarin zich de overblijfselen van een heilige bevinden. Op deze plek bevindt zich ook de nieuwe, traploze hoofdingang van het museum. 
De lange zuidgevel aan de Meikoel ‘vertelt’ nu de geschiedenis van de verschillende bouwfasen: in het midden de originele stukken muur van het oorspronkelijke, 16e eeuwse gebouw; rechts, aan de zijde van de Markt, de facelift van 1913 in neorenaissancestijl en links, aan de kant van de Nieuwe Markt, de gloednieuwe entree met onderscheidende gevel. 

Markt Weert ca 1900