Judith Krebbekx, Zonder titel

Judith Krebbekx, z.t.

Tweede helft van de jaren negentig schildert Judith Krebbekx een serie wachtende mensen. Aanleiding hiervoor vormde een groepje jongeren dat zij dagelijks vanuit het raam van haar Amsterdamse atelier op een bankje zag zitten wachten. Die totale passiviteit fascineerde haar enorm.
Krebbekx schildert in deze periode het menselijk lichaam, maar nooit in zijn totaliteit, altijd slechts een fragment. Deze fragmentarische manier van werken heeft verwantschap met de fotografie. Niet verwonderlijk, aangezien zij haar opleiding als kunstenaar startte met een studie fotografie aan de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie.

Ook dit intrigerende schilderij uit de collectie toont geen herkenbare persoon; het hoofd is buiten beeld gelaten. De focus ligt op lichaamshoudingen of handelingen die een bepaalde sfeer oproepen. Het lijkt alsof er niets gebeurd. Centraal staat het kijken en bekeken worden. Door in te zoomen op de, op de benen, rustende handen van de vrouw, wordt je als toeschouwer op een bijna voyeuristische manier bij het beeld betrokken.

Judith Krebbekx, Zonder titel

Judith Krebbekx (Weert, 1967)
Zonder titel 1996
acryl- en olieverf op linnen 160 x 230 cm
verwerving: aankoop 1996
inventarisnummer: 8409