DWB Oostenwind

DAT WAT BLIJFT I Zuid-Willemsvaart

Een expositie over en met bewoners langs de Zuid-Willemsvaart in een binnenvaartschip

DAT WAT BLIJFT is een varende tentoonstelling op het binnenvaartschip Oostenwind. Een groeiend kunstproject langs zeven steden aan de Zuid-Willemsvaart dat door bewoners langs het kanaal mede wordt vormgegeven. Tijdens het project verzamelt beeldend kunstenaar Monique Broekman vele bijzondere persoonlijke verhalen en objecten over het kanaal.
In het ruim van het schip is nu een unieke expositie te zien boordevol verhalen, filmportretten, objecten, borduurwerken en schilderijen. Er klinkt een geluidswerk van Angela de Weijer; zij componeerde een ode aan de gravers van het kanaal. En bijzondere onderwaterbeelden laten een aspect van het kanaal zien dat weinigen van ons zullen kennen. DAT WAT BLIJFT is vanaf zaterdag 25 juni t/m zondag 3 juli te zien (maandag 27 juni gesloten). Gedurende de tentoonstellingsperiode worden ook diverse activiteiten georganiseerd.

Openingstijden van 11.00 tot 17.00 u
Toegang tot het schip en de expositie gratis
Locatie: schip Oostenwind, Zuid-Willemsvaart ter hoogte van de Mouttoren (Werthaboulevard 21)


EEN VARENDE EXPOSITIE OP EEN BINNENVAARTSCHIP
Het meerjarig project DAT WAT BLIJFT van beeldend kunstenaar Monique Broekman 'zakt' de gehele Zuid-Willemsvaart af van Den Bosch via Veghel en Weert naar Maastricht en Luik.
Monique Broekman woont zelf aan de Zuid-Willemsvaart in Den Bosch. Het kanaal en zijn schat aan grote en kleine verhalen maakten haar nieuwsgierig. Zo nieuwsgierig zelfs dat ze het tot het onderwerp van een kunstproject maakt. Dus ging zij op zoek bij haar ‘kanaalburen’ naar verhalen over het kanaal die ze vervolgens in video’s, schilderijen en objecten tot leven komen. Samen met deelnemende bewoners, bedrijven en instellingen wordt gebouwd aan een nieuwe, veel persoonlijkere geschiedenis van het 122 km lange kanaal. 
De installatie in het schip wordt telkens aangepast naar gelang de onverwachte inbreng van de participanten; het is een work in progress. DAT WAT BLIJFT groeit steeds verder met iedere stad die aangedaan wordt. In het ruim zijn een keur aan verhalen en objecten te bekijken, niet alleen van de stad waar het schip ligt, maar ook van de andere deelnemende steden. 

 


Gedurende de periode dat DAT WAT BLIJFT te zien is in Weert, worden er ook een aantal activiteiten georganiseerd. Zoals een wandeling, een dansperformance, een lezing en een schippersuurtje.

Klik voor een overzicht en alle informatie hierover op de link hieronder. 

 Activiteiten DAT WAT BLIJFT


DAT WAT BLIJFT in Weert wordt mede mogelijk gemaakt door de genereuze ondersteuning van HAEX Aannemersbedrijf Weert. 

MEER OVER HET KANAAL
De Zuid-Willemsvaart werd in 1822 gegraven in opdracht van Koning Willem I, de zogenaamde ‘kanalenkoning’. In 2022 bestaat het kanaal dus 200 jaar en in al deze eeuwen is het een belangrijke verbindende factor geweest tussen mensen, bedrijven, steden, verleden en heden. Ook voor de industriële ontwikkeling van Weert en betrokken bewoners is de Zuid-Willemsvaart van groot belang geweest.
Museum W hoopt ook Weertenaren enthousiast te maken om (een deel van) hun eigen geschiedenis en herinneringen met Monique Broekman, het museum en anderen te delen. Voor Weert is het creëren van verbinding door middel van door het museum geïnitieerde projecten - alsmede en het eigenaarschap van deelnemers hierin - nieuw. Met DAT WAT BLIJFT geeft Museum W bij haar opening een eerste signaal af over deze manier van werken in de toekomst.

Wil je nog steeds graag jouw onvergetelijke verhaal, lied of gedicht – persoonlijk of historisch – over de Zuid-Willemsvaart met ons delen? Dat kun je doen aan de hand van een foto, een object of een herinnering. Mail je verhaal naar: museumw@weert.nl


 
Wil je goed op de hoogte blijven van DAT WAT BLIJFT? Volg op Facebook dan de pagina DAT WAT BLIJFT met een keur aan verhalen, foto's en updates.
Of lees en bekijk nog veel meer op de projectpagina van DAT WAT BLIJFT op de website van Monique Broekman.

 DAT WAT BLIJFT OP FACEBOOK

 WEbsite Monique Broekman


Hieronder een impressie van DAT WAT BLIJFT in Den Bosch, de allereerste halteplaats in 2019. Toen nog met het kleinere schip De VertrouwenDAT WAT BLIJFT is een multidisciplinair kunstproject van beeldend kunstenaar Monique Broekman, in samenwerking met gastcurator en kunsthistoricus Alexandra van Dongen, filmer Esgo Klein, meubelmaker en tentoonstellingsbouwer Jan van Hees en productieleider Heleen Moors. Stichting Puckworks is opdrachtgever van DAT WAT BLIJFT. In Weert wordt samengewerkt met Museum W. 
Het meerjarige DAT WAT BLIJFT is een kunstproject in beweging. Het richt zich op Brabant, Limburg, Vlaanderen en Wallonië en verbindt bewoners en ondernemers, erfgoed en beeldende kunst met elkaar. In het perspectief van het 200-jarige bestaan van het kanaal worden immaterieel en materieel erfgoed, kunst en kanaalverhalen tegen het licht gehouden in een onderzoek naar de betekenis van het kanaal. Methoden als oral history en story telling worden gebruikt om kleine en persoonlijke verhalen met elkaar te verbinden tot één grote, gezamenlijke geschiedenis. Er is een belangrijke rol voor het onverwachte, de zogenaamde 'serendipiteit' door middel van de inbreng van de participanten gedurende de tocht. 
Kunst heeft in dit project de functie om betekenis zichtbaar te maken en daarmee te ontsluiten voor een breed publiek. De waardevolle vracht blijft zich ontwikkelen in de tocht langs het kanaal met het jubileumjaar 2022 als passend slot.
DAT WAT BLIJFT startte in het centrum van Den Bosch met een pilotproject dat resulteerde in een tentoonstelling op het schip De Vertrouwen in 2019. Deze eerste collectie werd meegenomen op de verdere reis over het kanaal richting België. Vervolgens werden Veghel, Helmond en Maastricht aangedaan, nu met het schip Oostenwind. Vanaf juni 2022 wordt aangemeerd in Weert, Neeroeteren (gemeente Maaseik) en Luik. In 2022 vindt ook de eindmanifestatie plaats waarin de resultaten van alle projecten uit alle deelnemende steden te zien zullen zijn.