Zolder Museum W

Een kijkje op zolder

Hoewel de geschiedenis van het Museum W pand begint in de 16e eeuw, is de zolder, zoals we die tot vlak voor de verbouwing kenden, het resultaat van de ingrijpende verbouwingen van 1828 en 1912.
Het is een heel bijzonder beeldverhaal, dit kijkje op de zolder van het pand aan de Markt 7. Een verdieping die tot nu toe voor het publiek lange tijd niet toegankelijk was. Uitzondering waren de jaren vlak na de Tweede Wereldoorlog; toen werd in een van de zolderruimtes korte tijd het streekmuseum Aldenborgh heropend. 
[Zie voor meer informatie hierover het artikel Een kijkje in de kelders.]
Door de huidige verbouwing wordt de zolder in de toekomst weliswaar ontsloten en onderdeel van de presentatieruimtes voor de collectie, maar de hier op foto vastgelegde situaties ten tijde van het inpakken van de collectie behoren inmiddels tot het verleden. For your eyes only!
[foto's bij dit artikel door Jeroen Kuit]   

Raadselachtig

De zolder was toegankelijk via het in de achterbouw gesitueerde trappenhuis en bestaat uit verschillende ruimtes. Per ruimte wisselen de vloerniveaus met een totaal niveauverschil van 110 cm tussen de het laagste en het hoogste niveau. Het is niet duidelijk waarom deze niveauverschillen zijn ontstaan. Op de bouwtekeningen uit 1911 worden deze in ieder geval niet weergegeven.

Zolderopgang Museum W oude situatie 2019

Zolder oude situatie Museum W 2019

Interieurbepalend

Op de zolder wordt het interieur nagenoeg volledig bepaald door de bijzondere dakconstructie uit 1912, opgebouwd met gebruik van grenen schenkelspanten. Een schenkelspant is een dakspant gemaakt van gebogen spanten. Een dergelijk spant heeft als voordeel dat het makkelijker grote ruimten kan overbruggen. Hoewel oorspronkelijk een bouwkundige toepassing uit de 16e eeuw, was er in de late 19e eeuw sprake van een opleving van het gebruik.
Gedurende de bouw in 1912 besloot men om het dak te verhogen en de dakvlakken steiler te maken. De dakspanten waren grotendeels al klaar, dus is het dak via een extra constructie verhoogd. 
Deze schenkelspanten zijn straks, na de renovatie, in volle glorie zichtbaar voor bezoekers.

Zolder oude situatie Museum W 2019

Visual zolderverdieping Maurice Mentjens 2020

[sneakpreview zolderruimte I visual Maurice Mentjens]

De zoldervloeren bestaan deels uit oude vloerdelen die nog dateren van de verbouwing uit 1828, maar deze waren overwegend met plaatmateriaal afgedekt. Waar mogelijk blijven deze oude vloeren bewaard onder de nieuw aan te leggen zoldervloer die één niveau zal krijgen.
De wanden bestreken met cement, zodat de baksteenstructuur goed zichtbaar bleef; de plafonds gevormd door het dakbeschot van de dakvlakken. Ook zijn hier en daar in de binnenwanden historische deuren (inclusief omlijstingen) uit 1828 aanwezig die bij de huidige renovatie op zolder worden hergebruikt.

Zolder oude situatie Museum W 2019

Zolder oude situatie Museum W 2019

Zolder oude situatie Museum W 2019

Zolder oude situatie Museum W 2019

Zolder oude situatie Museum W 2019

Een stukje geschiedenis

Vanwege de groter wordende gemeentelijke dienst werd in 1912 opdracht gegeven aan de oorspronkelijk uit Maastricht afkomstige Weerter architect Rouleau (1887-1961) om een verbouwingsplan te maken voor het Stadhuis. Het uiteindelijk uitgevoerde plan voorzag in een eenvoudige hoofdopzet in neorenaissancestijl. Twee eerdere ontwerpen met één en twee torentjes werden bekritiseerd door Jonkheer Victor de Stuers en dr. Pierre Cuypers en afgekeurd.
De verbouwing in 1912 was zeer ingrijpend en het gebouw werd met name van binnen grotendeels vanaf de kelders nieuw opgebouwd. Het interieur dat nog altijd het pand domineert, inclusief veel van de nog aanwezige historische afwerkingen, kwam dus voor een belangrijk deel toen tot stand. 
De huidige restauratie brengt dit alles zoveel mogelijk in oude luister terug.