Een prachtig geschenk
Ter gelegenheid van de opening van het vernieuwde Museum W ontving het museum een prachtig geschenk voor de collectie van de orde minderbroeders franciscanen Nederland.
Tijdens de feestelijke bijeenkomst in het Munttheater op zaterdag 30 april overhandigde minister-provinciaal Theo van Adrichem symbolisch een 15e eeuwse kazuifel aan conservator John van Cauteren en wethouder cultuur Henk van der Loo.
Er liggen oude banden tussen de minderbroeders en de stad Weert. In 1455 voltooide graaf Jacob I van Horn het nieuwe kasteel, Kasteel Nijenborgh. Jacobs vrouw Johanna van Meurs verzocht hem op haar sterfbed in 1461 om het oude kasteel, de Aldenborgh, te schenken aan de minderbroeders. En zo geschiedde. De Aldenborgh werd verbouwd tot Minderbroedersklooster Sint Hieronymus en sinds 1461 wonen er minderbroeders in Weert.
De 15e eeuws kazuifel is gemaakt van zijdefluweel met borduurwerk in zijde- en gouddraad. Oorspronkelijk had het een wijdere vorm, maar het is later - waarschijnlijk begin 20e eeuw - aangepast aan de toen heersende mode voor kazuifels: het zogenaamde vioolkast model.
Op de voorzijde zijn de naamheiligen van de schenkers Jacobus en Johanna aangebracht, samen met Hieronymus, patroonheilige van het huis van Horn en naampatroon van de kloosterkerk in Weert.
Op de rugzijde de gekruisigde Jezus met onder aan het kruis een bedroefde Maria en Johannes. Bovenaan draagt een engel het gecombineerde wapen van Jacob II van Horn en Johanna van der Aa Gruuthuuse. Zij huwden in 1477 en het kazuifel zou een huwelijksgeschenk aan het klooster dat de dynastieke grafieken van de Hornes bevatte, geweest kunnen zijn.
De kazuifel maakt deel uit van de vernieuwde collectiepresentatie en is te zien in de schatkamer op de eerste verdieping van Museum W.
Kazuifel van Jacob II van Horn, 15e eeuw (Rijnland)
zijdefluweel, borduurwerk op zijde met zijde- en gouddraad, 110 x 67 cm
herkomst: schenking minderbroeders franciscanen Nederland
inventarisnummer: 5903