17e eeuws genreschilderijtje

Feestvierend koppel

Het moge duidelijk zijnā€¦.., op dit kleine 17e eeuwse genreschilderijtje staat de liederlijkheid centraal: sex, drugs & rock 'n roll avant la lettre!
Een feestvierend koppel: de vrouw in kennelijk ietwat beschonken staat, rode blosjes op de wangen en een grote tinnen kan bier voor zich. Met haar rechterhand maakt ze een, voor onze christelijke cultuur, obsceen gebaar. De zogenaamde vijg waarmee de geslachtsdaad wordt gesuggereerd.

Op het paneeltje figureren ook twee witte kleipijpen, een op het tafeltje en een in de muts van de man gestoken. In de 17e eeuw werd tabak roken steeds algemener en overal werd gerookt: thuis, in winkels, herbergen en op trekschuiten. In kroegen verkocht men zelfs kant en klaar gestopte pijpen. De tabak was vaak vermengd met hennep (Nederlandse boeren verbouwden dat gewas op grote schaal!) en wolfskers. Een heerlijk roesverwekkend mengsel was het resultaat. Hoewel de overheden scherpe maatregelen namen tegen dit soort gebruik, was het resultaat van dit optreden nihil.

Anoniem (gesigneerd J.M.)
Genreschildering 17e eeuw
olieverf op paneel, 25 x 19,5 cm
verwerving: overdracht Centraal Museum Utrecht
inventarisnummer: 3509

J.M. genreschilderijtje, 17e eeuw