Pierre Segers

Archief Pierre Segers

Begin 2020 heeft Museum W het fotografische archief van de fotograaf Pierre Segers (1935 – 2016) geschonken gekregen. Een nalatenschap die bestaat uit vele analoge zwart-wit fotoafdrukken op barietpapier, tal van kleurendia’s en circa 250 polaroids.

Pierre Segers is geboren en getogen in Neeritter, een klein Limburgs dorp waar hij ook de rest van zijn leven is blijven wonen. Maar met regelmaat slaat hij zijn vleugels uit en reist, vaak samen met bevriende fotografen, door landen in en buiten Europa: Frankrijk, Spanje, Roemenië, de Balkan en Turkije, alles doorkruist hij met zijn Citroën ‘deux-chevaux’ en zijn analoge camera's. Het zijn de afgelegen gebieden die zijn interesse hebben, het dagelijkse leven van mensen in de kleine dorpen, het platteland, de natuur en het landschap.
Segers is een klassiek georiënteerde fotograaf, wiens kracht ligt in het tonen van “de verborgen schoonheid van het schijnbaar onaanzienlijke en alledaagse”. De foto’s hebben vaak een poëtische ondertoon, “met het vastleggen van een tijdsbeeld was hij niet bezig”, aldus zijn vrienden.

Pierre Segers

Pierre Segers

Pierre Segers