Gerard Polhuis, Sprookje
Rond, zinderend feloranje van kleur en bestrooid met witte sprookjesachtige beeldelementen. De eerste associatie die bij je opkomt, is die van een caleidoscoop. Zo’n spiegelende toverkoker met gekleurde voorwerpjes die, als je hem ronddraait, telkens een andere rangschikking laat zien.
Gerard Polhuis creëert fantasiewerelden waarbij het silhouet een uitgangspunt vormt. Zijn inspiratie haalt hij uit boeken over knipselwerk, ivoorsnijwerk, barok porselein en wedgwood serviezen. Grotendeels 19e eeuws of zelfs ouder. Maar ook herinneringen of beelden uit zijn onderbewustzijn zijn van grote invloed op het werk.
De voorstelling is verhalend, tegelijkertijd kun je er niet echt je vinger op leggen. De papaverbol boven een spijker, de kleine urn op sokkel, en de engel met vlammende achtergrond: het zijn symbolen die verwijzen naar de eindigheid van het leven. Verbonden door ‘bellendraden’ met het schaduwbeeld van de 'heerser' bovenin en de kleine gebogen ‘lepelman’, het alter ego van de kunstenaar. Of je wilt of niet, je wordt een wonderbaarlijke wereld ingetrokken en verleid je fantasie aan te spreken.
Gerard Polhuis (Oldenzaal, 1952)
Sprookje I 1994
acrylverf op houten paneel, diameter 120 cm
verwerving: aankoop 1995
inventarisnummer: 10705-1