Gijs Frieling, Kastanjebloesem

Gijs Frieling, z.t. (Kastanjebloesem)

Een betoverend werk van Gijs Frieling dat de natuur viert in al haar schoonheid. ‘Kingdoms’ noemt hij ze, deze geïdealiseerde schilderingen in sprekende kleuren vol motieven van planten en bloemen. Hier speelt de kastanjeboom de hoofdrol; van ontluikende knop en bloesembloei tot bolster met vrucht en uiteindelijk het verval. Maar er is meer aan de hand: het schilderij verwijst naar de natuurlijke kringloop van het leven zelf.

Met name de stadia van knop en bloesem heeft Frieling omvat met stralend blauwe aureolen. Deze lichtkransen staan voor hem symbool voor het goddelijke aspect van de schepping, het heilige van het leven. Frieling vindt in zijn christelijke achtergrond de handvatten om betekenis te geven aan de wereld. Maar: “De combinatie ‘kunst en geloof’ wordt bij hem evenwel nooit zwaar op de hand of belerend – veeleer speels, optimistisch en bijna naïef. Zijn doeken stralen, zoemen en vibreren in zowel kleurgebruik als compositie.”.

Gijs Frieling maakt zijn eigen verf door pure pigmenten te mengen met eierdooier: eitempera. Een verfsoort die zich kenmerkt zich door een prachtig mat, transparant oppervlak en heldere, lichtende kleuren.
Het schilderij is laag over laag opgebouwd. Voor Frieling is het belangrijk “dat je ervaart dat schilderkunst een constructie is, dat je ziet hoe iets gemaakt is.”.

Gijs Frieling, Zonder titel (Kastanjebloesem)

Gijs Frieling (Amsterdam, 1966)
z.t. (Kastanjebloesem) 1997
eitempera op linnen, 190 x 260 cm
verwerving: aankoop 1999
inventarisnummer: 08889