gevel Museum W

Museumweek

Museumweek in Museum W: laat je verwonderen door onze museumcollectie!

Van zaterdag 1 t/m vrijdag 7 april vindt voor de 9de keer de landelijke Museumweek plaats. Museumkaarthouders mogen tijdens deze week voor één keer de Museumkaart (die normaal persoonsgebonden is) uitlenen aan iemand anders.

Dit jaar doet Museum W in Weert weer mee met het jaarlijks terugkerende evenement en zijn er allerlei activiteiten te beleven rondom de museumcollectie en de wisseltentoonstelling Telling Stories. Op 1 en 2 april is Museum W voor iedereen gratis toegankelijk van 11.00 tot 17.00 uur.

In het museum zijn schilderijen, beelden, gebruiksvoorwerpen en bijzondere kleinoden uit meer dan zeven eeuwen te zien. Van prehistorische urnen tot prachtig zilverwerk in een spannend vormgegeven schatkamer. Kijk je ogen uit in onze museumzalen in verrassende kleuren en sferen en laat je tijdens de Museumweek prikkelen, inspireren en verwonderen door de verhalen van Museum W.

  BEKIJK HIER HET VOLLEDIGE PROGRAMMA


Deze mag je niet missen tijdens de museumweek:

  • Deel je Museumkaart en laat een ander ook genieten.

Voor één week is de Museumkaart om te delen en kunnen alle kaarthouders iemand anders Museum W ook laten beleven. Dat kan door van 1 t/m 7 april de persoonlijke kaart uit te lenen. Er wordt tijdens de Museumweek niet aan de kassa gecontroleerd of de getoonde Museumkaart van de bezoeker zelf is.

Bij de kassa is een ansichtkaart verkrijgbaar, waarmee je iemand kunt attenderen op een bezoek aan Museum W. Je kunt deze gratis ophalen tijdens de openingstijden. Wil je weten hoe jij jouw Museumkaart deelt?

 Kijk hier voor de spelregels


  • Haal een fotoafdruk van Spaarnestad in huis.

Fotograaf Rob Moorees selecteerde voor de tentoonstelling Telling Stories ruim honderd bijzondere foto’s uit het enorme beeldarchief van de collectie Spaarnestad Photo – het grootste fotoarchief van Europa. Foto’s van dramatische ongevallen, wonderbaarlijke verschijningen, verre volkeren, vreemde rituelen, opmerkelijke uitvindingen, onbenullige anekdotes en merkwaardige personages.

Deze replica’s zijn na het einde van de tentoonstelling gratis beschikbaar voor geïnteresseerden. Van 1 t/m 7 april k kun je één bijzonder exemplaar uitzoeken voor bij jou thuis. De selectie wordt geregistreerd bij de kassa. Je krijgt daarna een uitnodiging om jouw foto op te halen op zondag 16 april om 17.00 uur.


  • Gratis rondleiding door Telling Stories

Op zaterdag 1 april om 15 uur neemt curator Haiko Sleumer bezoekers mee langs de vele fascinerende verhalen in Telling Stories. De tentoonstelling toont kleine persoonlijke vertellingen van en over mensen overal vandaan. In korte, intieme videoportretten van audiovisuele kunstenaars Martin en Inge Riebeek vertellen mensen wat voor hen essentieel is in hun leven. Fotograaf Rob Moorees maakte een selectie van ruim honderd bijzondere foto’s uit de fotocollectie Spaarnestad van het Nationaal Archief en schreef hier boeiende columns bij.

Deelname aan de rondleiding is gratis. Aanmelden kan via museumw@weert.nl t.a.v. rondleiding curator.


  • Rondleiding door fotograaf Rob Moorees

Op zondag 2 april om 13.00 uur verzorgt fotograaf Rob Moorees een speciale rondleiding langs zijn selectie foto’s uit de fotocollectie Spaarnestad van het Nationaal Archief. Deze collectie met meer dan 13.000.000 foto’s is één van de grootste beeldbanken over de geschiedenis van Nederland. Tijdens de rondleiding vertelt Rob over hoe hij geselecteerd heeft uit dit gigantische archief. Door zijn andere manier van kijken en zoeken komt een soms curieus en ontroerend beeld van het menselijk bestaan naar voren.

Deelname aan de rondleiding is gratis. Aanmelden kan via museumw@weert.nl t.a.v. rondleiding Rob.


  • Voorstelling MIRROR

Op zondag 2 april om 12.00 en 14.30 uur kun je gratis meelopen met de voorstelling MIRROR van Skypunch Collective. MIRROR is een woordeloze rondleiding door het museum waarin twee danseressen de taal van beweging gebruiken om de ruimte tot leven te wekken. Hun interactie met de kunstwerken leiden de blik van de toeschouwer door de ruimte. De spiegelhoofden maken van de performers anonieme wezens, klaar om te reflecteren wat er op hun oppervlak verschijnt. Het resultaat is een kunstwerk op zich: een unieke ervaring waarin dans, geluid en beeld samenkomen om jou een verrassende kijk te geven op de collectie van Museum W.

Deelname is gratis. Aanmelden kan via museumw@weert.nl t.a.v. MIRROR.

 NIEUWSGIERIG GEWORDEN? BEKIJK HIER DE TRAILER