Werthakraan detail maart 2022

On the shoulders of Giants

In 2020 kreeg Studio Job van de gemeente Weert de opdracht een beeld te realiseren met gebruikmaking van onderdelen van de oude laad- en loskraan van de voormalige Coöperatiegebouwen Landbouwbelang aan de Zuid-Willemsvaart. Een belangrijk voorbeeld van de economische ontwikkeling en bloei van Weert in de 19e en vroeg 20e eeuw.

“As a young schoolboy I used to make a de-tour to pass by this incredible structure. I was always intrigued by it, by how those ships were unloaded with those tonnes of flour. For me, it’s an iconic part of the industrial heritage of Weert. For me growing up there, it was the Eiffel Tower of Weert, as the only steel construction in the town and an icon.”
_ Job Smeets

Het ontwerp van On the Shoulders of Giants neemt de originele cabine van de historische laad- en loskraan als uitgangspunt. Eens de voormalige ‘ziel’ van de industriële constructie is nu het hart van het beeld geworden, gedragen door vier voor Weert typerende en herkenbare figuren: de arbeider, de carnavalsprins, de franciscaan en de nauw met de Weerter geschiedenis verbonden Philips de Montmorency, graaf van Horne. Geïnspireerd op de klassieke Griekse sculptuur Atlas die de wereld op zijn rug draagt, wordt de cabine van de kraan op de schouders van de Weerter bevolking gedragen. Ook spelen diverse iconische elementen uit het oeuvre van Studio Job een rol in dit bronzen, handbeschilderde beeld. Zoals onder meer de rozen, symbool van kracht en wedergeboorte of de rode bakstenen van de sokkel die herinneren aan de industrialisatie.
Frappant detail is de bovenop de cabine toegevoegde klok, geïnspireerd op modellen van zowel de klassieke stadsklok als de fabrieksklok. Hier loopt de tijd echter zowel voor- als achteruit: de cijfers en wijzer lopen achterwaarts, richting het verleden, maar geven de juiste tijd in het nu nauwkeurig aan, in omgekeerde vorm. 

’s Avonds en ‘s nachts in het donker, lijkt het alsof de cabine van binnen in brand staat. Een verwijzing naar het eeuwige levensvuur dat telkens weer ontvlamt bij duisternis en brandt tot zonsopgang.

Met gebruik van een prachtige beeldende detaillering wordt een ode gebracht aan de inspanningen uit het (industriële) verleden die bijdragen aan het Weert van nu. De toekomst van Weert wordt gebouwd en voortgedragen op de ruggengraat van zijn industriële verleden.

Work in progress: On the Shoulders of Giants, Studio Job, maart 2022

Work in progress: On the Shoulders of Giants, Studio Job, maart 2022
Materialen: casted bronze and aluminium polished and patinated, light installation, hand painting, glass, clockwork, acrylic transparant epoxy coating, metal construction, restored cabin. 


 “We want to create a true piece for all people and ages, something to be discovered on a Sunday walk, a place to visit with your family. At the centre of it we want to combine both the history and the art form.”
_ Job Smeets

Toelichting van Job Smeets op het ontwerpvoorstel (2019)