SRAL

praktijkdag Polychromie Conservering

Nieuwe specialisten worden opgeleid door netwerk van musea

Op maandag 25 november vond in Weert de eerste praktijkdag van Stichting Restauratie Atelier Limburg plaats. Museum W is een van de locaties waar een nieuwe generatie specialisten in de conservering wordt opgeleid. Het museum beschikt over een uitgebreide beeldencollectie, waardoor het behoud van kennis voor de toekomst essentieel is.

Gedurende drie jaar lopen drie junior restauratoren stage bij experts in Nederland, België en Duitsland. Doel van deze samenwerking is om kennis binnen het professionele netwerk door te geven en verder te ontwikkelen.

Europese samenwerking

Het project ‘PoCo’ van de Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) is gericht op het opleiden van een nieuwe generatie specialisten in de conservering van polychrome objecten. De opleiding gebeurt in samenwerking met verschillende partners uit Nederland, België en Duitsland. Naast Museum W doen musea mee zoals Bonnefanten, Museum Boijmans Van Beuningen, Museum Catharijneconvent, Centraal Museum, Museum Krona, Limburgs Museum, Rijksmuseum en Rijksmuseum Twenthe.

In het project wordt gewerkt met kunstwerken uit diverse museale collecties. Tien representatieve werken, afkomstig uit verschillende stijlperiodes van Maaslandse kunst zoals de Middeleeuwen, Renaissance, Barok en Neogotiek, zijn geselecteerd. Museum W koos hierbij voor drie beelden van de kunstenaar Nicolaas van der Veken (Mechelen, 1637 – 1709), die momenteel nog te zien zijn in de themazaal Moeder en Vrouw. Tijdens de praktijkdag werd een eerste vooronderzoek uitgevoerd.

Aanleiding voor het project ‘PoCo’

In Nederland bezitten verschillende musea, kerken en kloosters waardevolle collecties gepolychromeerde beelden van steen en hout. Het verlies van expertise op dit gebied bedreigt het behoud van dit kostbare en zeldzame (religieuze) erfgoed. De specialisatie ‘Polychromie’ binnen de opleiding tot restaurator bestaat echter niet meer in Nederland, wat een groot gemis is voor zowel musea als het bredere restauratievakgebied.

Momenteel maken Nederlandse erfgoedinstellingen gebruik van twee polychromiespecialisten, die binnen enkele jaren met pensioen gaan. SRAL wil de kennis en vaardigheden van deze en andere Europese vakspecialisten behouden en overdragen aan een nieuwe generatie restauratoren om het voortbestaan van deze expertise te waarborgen.