Black Pride

Pride Photo

Nog voor de opening van Museum W presenteert het museum tot half december buiten haar muren de rondreizende Pride Photo expositie Curiosity - The compass to our passions.
Deze openlucht tentoonstelling in het centrum van Weert laat je kennis maken met verschillende onderwerpen binnen de LGBTQ+-gemeenschap en confronteert bezoekers op speelse wijze met hun eigen vooroordelen en aannames. Een laagdrempelige en respectvolle uitnodiging om na te denken over seksuele- en genderdiversiteit.
De expositie maakt in november deel uit van de derde editie van Weert Respecteert waarin we een maand lang de diversiteit in de samenleving vieren. 

Nieuwsgierig naar de ander
In 2020 richtte de Pride Photo Award zich op nieuwsgierigheid, kijken zonder te oordelen en de drang om andere mensen beter te begrijpen. Een mentaliteit die hard nodig is in een wereld van voortdurende verandering en in een klimaat waarin polarisatie gebruikelijker lijkt dan het bouwen van bruggen.

Foto: Jörg Meier, Out there - Lekkerkerk (NL)
Foto: Oded Wagenstein, Transparent Curtains


Pride Photo vroeg fotografen om foto’s te delen die nieuwsgierigheid opwekken naar de LGBTQ+ gemeenschap. Beelden die maken dat je meer wilt weten over wat je ziet. Uit de ruim 2.500 foto's die vanuit 40 landen werden ingestuurd, koos een jury de winnaars. De jury beschreef haar keuze als “…een eerbetoon aan de diversiteit van de verhalen, de menselijke nieuwsgierigheid en de benarde situatie van de wereldwijde LHBTQ+ gemeenschap.” 

Naast de bekroonde foto’s zijn er ook extra verhalen aan de tentoonstelling toegevoegd. “Het totaal geeft een divers inkijkje in levens en werelden die voor veel mensen nieuw, verrassend, of mogelijk zelfs een beetje oncomfortabel zullen zijn. Dit is een tentoonstelling die vele ogen zal openen, daar ben ik van overtuigd” zegt Pride Photo directeur Hein-Jan Keijzer.
Verschillende urgente onderwerpen komen aan bod, zoals eenzaamheid bij oudere LHBTQ+ personen, LHBTQ+ vluchtelingenproblematiek, geweld tegen transgender personen en Black Lives Matter.

Foto: Martin Wannam, Amores Postmodernos 2020


Pride Photo in het kort

  • bekijk 24/7 bijzondere foto’s van de diverse LGBTQ+-gemeenschap
  • ervaar de vaak zeer persoonlijke verhalen achter de foto's
  • 20 panelen, elk met een korte beschrijving en QR-code
    Deze QR-code leidt je naar meer informatie over de foto, de fotograaf en de thematiek. Sommige panelen hebben een koptelefoon icoontje; over dat beeld of onderwerp staat een audio-clip online.
  • te zien van zaterdag 12 november tot en met zondag 12 december 2021 (en daarmee ook onderdeel van Weert Respecteert)
  • opening vrijdag 11 november om 15.30 u in bijzijn van wethouders Henk van de Loo, Paul Sterk en Wendy van Eijk, en directeur Pride Photo Hein-Jan Keijzer
  • locatie: Meikoel, naast Museum W

   Download hier het Weert Respecteert programma


Pride Photo was eerder dit jaar te zien in onder meer Amsterdam, Groningen, Assen en Maastricht. 
De jury bestond uit Viviane Sassen, Jessica Gysel, Arthur Kibbelaar, Bertan Selim en Micha Bruinvels (curator).

 Meer informatie over de juryleden