Proeve van bekwaamheid
Een vertederende proeve van bekwaamheid, deze gegraveerde verzilverde koperen plaat. Gemaakt door de toen 16-jarige Camille Esser (1844-1914) voor zijn vader, edelsmid Hubertus Esser, ter gelegenheid van diens naamdag 3 november 1860.
Temidden van florale motieven, engeltjes, fabeldieren en onder toeziend oog van de heilige Sint Hubertus in jagerstenue centraal bovenin, heeft hij de volgende tekst gegraveerd:
Op het naamfeest mijn vaders
Aanvaard dit klein kunstgeschenk
Als een liefde teken,
Daarbij wenschen wij te gaâr
Dat gij nog steeds menig jaar
Moogd gelukkig wezen.
Het graveerwerk van de jonge Camille is technisch gezien al op hoog niveau, de tekening echter nog wat onbeholpen en verraadt de leeftijd van de maker. Dat wordt later anders; het werk van Camille Esser stijgt artistiek gezien tot grote hoogte. Hij krijgt diverse belangrijke opdrachten, zoals voor de kroon van het Mariabeeld Sterre der Zee in Maastricht en een bokaal voor koningin Wilhelmina.
De Duitse Hubertus Esser (1812-1892) vestigt zich in 1838 als edelsmid in Weert. Zijn atelier in de Maasstraat groeit onder zijn leiding en die van zijn zoon Camille uit tot een van de belangrijkste ateliers voor kerkelijk edelsmeedwerk in Nederland. Op het hoogtepunt zijn er 24 vaklieden werkzaam, waaronder emailleurs, modelleurs, tekenaars, graveurs, ciseleurs en vergulders. Ook een 3e generatie en 4e generatie edelsmeden uit de familie Esser zetten de Kunstwerkplaatsen Esser voort, totdat in de jaren zeventig de vraag naar nieuw religieus edelsmeedwerk rigoureus vermindert en er een einde komt aan een traditie van 130 jaar.
In 2011 heeft Museum W de gehele ateliercollectie van de Kunstwerkplaatsen Esser kunnen aankopen; een unieke collectie van ruim 4000 objecten die de werkwijze van een belangrijk atelier voor — met name — religieus edelsmeedwerk tussen 1838 en 1970 documenteert. Het gehele productieproces kan gevolgd worden: van ontwerptekeningen, de gietmodellen in gips en tin, de afgietsels, promotiefoto’s, gereedschap en de objecten zelf. Een belangrijke aanwinst, niet alleen voor Weert, maar ook voor de collectie Limburg en zelfs de collectie Nederland.
Camille Esser (Weert, 1844-1914)
Op het naamfeest mijn vaders 1860
gravures op verzilverde koperen plaat (in eikenhouten lijst), 24 x 31 cm
verwerving: bruikleen erven Werz
inventarisnummer: 1507