Rinke Nijburg, Black Sermon

Rinke Nijburg, Black Sermon

Religie – in al zijn diversiteit – vormt een belangrijke inspiratiebron voor schilder en tekenaar Rinke Nijburg. In zijn werk vervlecht hij dit met mythologische motieven, figuren uit hedendaagse strips en sprookjes om zo ongekende verbanden te vinden en nieuwe verhalen te vertellen.
De tekening Black Sermon maakte Nijburg samen met Gerda ten Thije, ook beeldend kunstenaar en zijn vrouw. In 2003 nodigde de Orde der Minderbroeders Franciscanen in Nederland een aantal jonge kunstenaars uit om hun kijk op de nog altijd actuele 12e eeuwse Franciscus van Assisi te verbeelden en hem zo een eigentijds gezicht te geven. Hoewel Nijburg en Ten Thije ieder aan een eigen oeuvre werken, gingen ze deze opdracht gezamenlijk aan en maakten ze twee grote houtskooltekeningen op filmisch formaat.

De ‘vogelpreek’ van Franciscus is een werk vol symboliek en associaties, waarover onder meer het volgende is geschreven: “In Black Sermon staat een figuur met een arm uitgestrekt, tegen een achtergrond van landerijen en elektriciteitsdraden. Brave, gedweeë toehoorders lijken zich niet te bevinden onder het gehoor: alsof hij in Hitchcocks’ film The Birds (1963) verzeild is geraakt, wordt Franciscus omringd door agressief ogende (roof)vogels, waardoor de vogelpreek elk moment kan omslaan in een lugubere stigmatisatie. Ook zijn uiterlijk verschilt van de traditionele iconografie; hij verschijnt hier als een negroïde Indiaan. Hiermee lijken de kunstenaars het thema van de contemplatieve afzondering te laten raken aan uitsluiting. Immers, het niet-blanke ras wordt in het westerse christendom eeuwenlang als ‘de ander’ getypeerd en beschouwd als niet gelijkwaardig aan de blanke man.
Een ander opvallend verschil zijn de tatoeages op het lichaam waarmee een extra betekenislaag wordt aangebracht. Nijburgs verlangen strekt echter verder dan de symboliek alleen: ’Ik zou graag de man uit het dal van Spoleto naar deze komende eeuw willen trekken, zodat hij opnieuw een groot voorbeeld kan zijn van het vermogen om onnozele dingen los te laten, van de compassie met de gehavende natuur, van de broederschap met de minst bedeelden, en van zijn vermogen zich aan het vlietende leven en de eeuwige god over te geven’, aldus zijn motivering.” (M. Westen, 2005)

Rinke Nijburg, Black Sermon

Rinke Nijburg (Ede, 1964) en Gerda ten Thije (Hengelvelde, 1961)
Black Sermon (after Hitchcock) 2003
houtskool en conté op papier 150 x 273 
herkomst: bruikleen orde minderbroeders franciscanen Nederland
inventarisnummer: