Rondleiding door Rob Moorees

Op zondag 2 april om 13 uur verzorgt fotograaf Rob Moorees een speciale rondleiding langs zijn selectie foto’s uit de fotocollectie Spaarnestad van het Nationaal Archief. Deze collectie met meer dan 13.000.000 foto’s is één van de grootste beeldbanken over de geschiedenis van Nederland. Tijdens de rondleiding vertelt Rob over hoe hij geselecteerd heeft uit dit gigantische archief. Door zijn andere manier van kijken en zoeken komt een soms curieus en ontroerend beeld van het menselijk bestaan naar voren.

De tentoonstelling Telling Stories toont foto's van dramatische ongevallen, wonderbaarlijke verschijningen, vreemde rituelen, opvallende gebruiken en onbenullige anekdotes. Vreemde, sensationele, banale en soms gruwelijke beelden; in diversiteit vergelijkbaar met wat ons nu via internet aangereikt wordt.

Deelname aan de rondleiding is gratis, je betaalt alleen de entree tot het museum (8 euro, Museumkaart is gratis). Aanmelden kan via museumw@weert.nl t.a.v. rondleiding Rob.

Rob Moorees X Spaarnestad Photo

Rob Moorees (Tilburg, 1950) woont en werkt als autonoom fotograaf in Amsterdam. Hij studeerde aan de AKI (Academie Kunst en Industrie) in Enschede. Moorees heeft altijd een voorliefde gehad voor fotografie die anoniem is. In zijn eigen werk vormen de nog nauwelijks gedefinieerd plekken rondom de stad zijn werkterrein. De ‘keerzijde’, de vaak niet volledig vormgegeven gebieden waar alles nog mogelijk is. In deze foto’s vermengt puur documentairefotografie zich met meer autobiografisch materiaal. Moorees’ werk is onderdeel van diverse collecties waaronder de Rijksdienst Beeldende Kunst en het Gemeentearchief Amsterdam.

De Spaarnestad, opgericht in 1906, was een bekende uitgeverij en drukkerij. In de honderd jaar die daarop volgden, groeide het fotoarchief mede door fusies en overnames. Hierdoor werkt de Stichting Spaarnestad Photo met de grootste fotocollectie van Nederland op het gebied van pers- en documentairefotografie de 20ste eeuw.