foto Sivlia B

We Are All Entangled - SILVIA B.

Van 11 mei t/m 27 september 2024 presenteert Museum W We Are All Entangled van kunstenaar Silvia B. De tentoonstelling toont de surreële, absurdistische en poëtische wereld van de Rotterdamse kunstenaar Silvia B. Maatschappelijk engagement, levenslust en sensualiteit komen tot uiting in haar nieuwste serie sculpturen, waarin de grens tussen mens en natuur vloeibaar wordt. In Weert zijn beelden te zien waarin menselijke figuren naadloos vergroeien met boomstronken, takken en plantenwortels.

 PLAN JE BEZOEK

 BEKIJK DE DIGITALE TOUR

 RONDLEIDINGEN DOOR SILVIA B.

 BOEK EENS EEN GROEPSRONDLEIDING

Sinds de jaren negentig is Silvia B. landelijk bekend met haar perfect afgewerkte figuratieve sculpturen. Ze bouwt haar beelden op uit bestaande voorwerpen en objecten. Paspoppen, opgezette dieren, protheses, natuurlijk materiaal, nepwimpers en kleding worden door de kunstenaar bijeengebracht. Hierdoor ontstaan absurdistische beelden en installaties met vaak een grote aantrekkingskracht.

Silvia B. laat in deze nieuwste beeldenserie de naakte huid van jongvolwassenen naadloos vergroeien met ontschorste boomstronken, takken en plantenwortels. Op geheel eigen wijze verbeeldt de kunstenaar zowel de vreugde als het drama van het menselijk leven op aarde. De nieuwe beeldenserie Entanglement toont de onlosmakelijke verbondenheid tussen mens en natuur, terwijl tegelijkertijd menselijk handelen het klimaat en de natuur op grote schaal heeft beïnvloed, met een onzekere toekomst tot gevolg.

Die onzekere toekomst vindt weerklank in de titels van de beelden. Yannick’s Escape, Juni’s Longings, Kaya’s Journey, Anne’s Dreams, Cass’s Wanderings en Noah’s Dance verwijzen naar de dromen, hoop, verlangens, ambitie en de zoektocht naar vrijheid en betekenis van de jonge generatie. Zij zullen moeten balanceren tussen de geneugtes en verleidingen van het leven en de invloed die dat leven heeft op het aardse klimaat. 

Eden's Expansion ©Silvia B.

Cass's Wanderings ©Silvia B.

Voor deze tentoonstelling nodigt Silvia B. vier bevriende kunstenaars uit om samen met haar te exposeren. Naast haar eigen beelden, is ook werk te zien van Lidy Jacobs, Jochem Rotteveel, Rob Bouwman en Anya Janssen. In de tentoonstellingszalen ontstaan daardoor bijzondere verbindingen, waarbij thema’s centraal staan zoals sensualiteit, levenslust, vrijheidsdrang, verleiding, transitie, dood en leven. 

Collectiepresentatie Museum W

Naast de tentoonstelling We Are All Entangled bezoek je in Museum W ook de vaste collectiepresentatie. Schilderijen, textiel, zilver, beeldhouwwerk, glas en videowerk worden getoond in een afwisselende presentatie, onderverdeeld in tien thema’s. Ieder thema belicht een belangrijk aspect van het menselijk leven, waarbij identiteitsvorming en zingeving centraal staan. Met haar nadruk op het menselijk lichaam, schoonheid en de toekomst vormt het werk van Silvia B. een prachtige aanvulling op de collectiepresentatie. 

Museum W
Meikoel 2, 6001 EE Weert
Geopend op dinsdag t/m zondag van 11:00 - 17:00 uur.