Yvonne Schroeten

Yvonne Schroeten I Schatzoeken in schetsboeken & ander klein werk

De Annex sluit het jaar 2020 af met een expositie waarin werk van Yvonne Schroeten (Weert, 1973) centraal staat. Schatzoeken in schetsboeken & ander klein werk geeft de bezoeker als het ware een kijkje in het hoofd van de kunstenaar. Een ruime selectie nooit eerder getoonde, persoonlijke atelierschetsboeken, collages op paneel en klein formaat doek wordt gepresenteerd in samenhang met citaten uit haar onlangs verschenen roman Geheel de hemel weerspiegelend. Deze autonome ‘voorstudies’ en atelierboeken vormen vaak de opmaat voor de definitieve, grote acrylschilderijen van Schroeten.
De expositie vormt onderdeel van het kunstproject Spiegelbeelden in Weert en Roermond.

Schatzoeken_Yvonne Schroeten Annex 2020

Schatzoeken_Yvonne Schroeten Annex 2020

De groot formaat schilderijen van Yvonne Schroeten tonen ondefinieerbare ruimtes met fictieve landschappelijke referenties. Abstractie wordt gecombineerd met herkenbare elementen. De voorstellingen zijn letterlijk gelaagd opgebouwd en verwijzen zo naar een in de kern collageachtige manier van werken. Deze aanpak vindt zijn oorsprong in de wijze waarop Schroeten haar kijk op de wereld verwerkt in haar bronmateriaal.
In de atelierschetsboeken en het klein formaat werk is veelal een zoekende en tastende manier van werken te ontdekken. Onverwachte en vervreemdende combinaties van onder meer gevonden, soms verscheurde beelden, foto's, knipsels, tekst en verf creëren een onbekende, associatieve wereld.
De collages op zwart en wit paneel zijn ontstaan in Toscane, waar Schroeten ook het boek Geheel de hemel weerspiegelend schreef. Deze collages hebben daarom een directe relatie met geschreven bespiegelingen in de roman.

Yvonne Schroeten_Schatzoeken Annex 2020

Meestal verlaat alleen het eindwerk het atelier en blijft dit meer typische kunstenaarsmateriaal onzichtbaar voor de buitenwereld. De tentoonstelling in de Annex biedt het publiek nu een intieme blik op de persoonlijke denkprocessen, fascinaties en uitdagingen van de kunstenaar.
De kleine installatie in de hoek bij de balie in de Annex symboliseert dit werkproces. Het zijn flarden van alles dat gezien is, waar over gelezen en nagedacht is; beeld, zinnen, ideeën, opgeschreven en weer doorgekrast. De chaos is daarbij een onoverkomelijk element; vanuit die chaos worden keuzes gemaakt en start de zoektocht naar nieuwe betekenis.

Yvonne Schroeten_Schatzoeken Annex 2020

Yvonne Schroeten_Schatzoeken Annex 2020

Yvonne Schroeten over haar werk: “Mijn schilderen is schatzoeken: wanneer ik lagen van de werkelijkheid afschraap, wat ontluikt er dan, gaat er schuil daaronder? Ongekende schatten die doorslaggevend blijken, als ze maar gevonden worden?”
Yvonne Schroeten woont en werkt in Weert en is in 1995 afgestudeerd aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht, afdeling autonoom. Naast haar werkzaamheden als zelfstandig beeldend kunstenaar, is zij eveneens actief als kunstdocent. Dit jaar verscheen haar roman die zij schreef tijdens een werkperiode in een gastatelier in Toscane, Montevettolini; onderwerp is een zoektocht naar de zin en onzin van kunst.

dubbelexpositie Weert en Roermond

Gelijktijdig met de expositie in de Annex is, als onderdeel van het kunstproject Spiegelbeelden, ook een tentoonstelling in de ECI Cultuurfabriek Roermond te zien t/m maandag 30 december. In de ECI Cultuurfabriek worden vooral de grote schilderijen van Yvonne Schroeten getoond, alsmede door haar werk en boek Geheel de hemel weerspiegelend geïnspireerde uiteenlopende reacties van onder meer amateurkunstenaars, scholieren, musici en dansers.
Meer informatie en totale programma met activiteiten in Weert en Roermond: www.kunstprojectspiegelbeelden.nl.

Tot slot nog een korte film met Yvonne Schroeten, waarin zij zelf wat over haar werk vertelt.