Archello Award 2023

Naast Rotterdam en New York is ook Weert in de race voor Museum Building of the Year

Het wereldwijde architectuurplatform Archello heeft zijn longlist bekend gemaakt voor ‘Museum Building of the Year’. Uit meer dan 1.000 inzendingen vanuit de hele wereld is ook Museum W in Weert geselecteerd als kanshebber op de prijs. De longlist voor de Archello Award 2023 bestaat uit tien musea uit zeven landen zoals Denemarken, Duitsland, Hongarije en Portugal. In Nederland is naast Museum W ook het Depot van Boijmans Van Beuningen in Rotterdam genomineerd. In november wordt bekend gemaakt wie de winnaar is.

Archello Award 2023

De prijs voor beste museumgebouw van 2023 wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt door Archello. Architecten en ontwerpers van over de hele wereld worden hiermee gehonoreerd voor hun inspirerende werk.

In de longlist staan gerenommeerde architecten als MVRDV (Depot Boijmans Van Beuningen) en Pei Cobb Freed (befaamd door de piramide van het Louvre in Parijs). Het is voor Museum W en ontwerper Maurice Mentjens dan ook een grote eer om één van de tien genomineerde musea te zijn.

Archello is het platform voor architectuur en design. Zij streven naar een betere professionele samenwerking, die uiteindelijk leidt tot betere ontwerpen, betere gebouwen en een betere wereld voor ons om in te wonen, werken en leven. Museum W en Maurice Mentjens ontvingen eerder al als enige museum in Nederland de eervolle vermelding 'Archello's Best Projects of 2022'.

Vernieuwd Museum W

In 2020 en 2021 heeft een omvangrijke renovatie en verbouwing van het museum plaatsgevonden. Sinds de verbouwing is het rijksmonument voorzien van een markante goudkleurige gevel, bekleed met TecuGold. Het ontwerp van de gevel en het nieuwe interieur en inrichting is van de hand van de Limburgse vormgever Maurice Mentjens.

Maurice Mentjens liet zich voor het ontwerp inspireren door de kostbare en kunstig versierde reliekschrijnen waarin zich de gekoesterde overblijfselen van een heilige bevinden. Vergelijkbaar met een museum als een bewaarplaats voor door de jaren heen verzamelde, bewaarde en gekoesterde objecten.

VERTEL MIJ MEER OVER HET ONTWERP