Fidelis van Sigmaringen

Dit ovale schilderij van de Duitse pater Fidelis van Sigmaringen (1577-1622) heeft zijn pendant in het gelijkvormige schilderij van Felix van Cantalice.
Waarschijnlijk zijn beide schilderijen van de kapucijner heiligen in Duitsland geschilderd rond 1750. 

In 1577 wordt in Sigmaringen (Zuid-Duitsland) de burgemeesterszoon Markus Roy geboren. In Freiburg studeert hij filosofie en rechten. Als praktiserend advocaat komt hij op voor de armen en de zwakkeren in de samenleving; Roy werd dan ook bekend als de ‘advocaat van de armen'. Omdat hij steeds meer ontgoocheld raakt door de corruptie en het onrecht dat hem omringt, besluit hij op 35-jarige leeftijd toe te treden tot de orde van de kapucijnen. Daar, in het klooster, krijgt hij de naam Fidelis (het latijnse woord voor trouw).
Fidelis blijkt een begenadigd preker en een krachtig bestrijder van het protestantisme te zijn. In 1621 krijgt hij de opdracht om in Zwitserland, temidden van de militante protestanten, de katholieke leer te verspreiden. Geen gemakkelijke klus aangezien veel mensen zich juist net bekeerd hebben tot de ideeën van Calvijn, in een land dat onder bestuur staat van gehate overheersers, de katholieke Oostenrijkers. Bij zijn vertrek zegt hij tegen zijn medebroeders “Je zult me niet meer terugzien”, en vanaf dat moment ondertekent hij zijn brieven met de macabere toevoeging: “P. Fidelis, prope diem esca vermium” [P. Fidelis, straks spijs voor de wormen]. Niet lang daarna werd hij door een groep calvinisten in Seewis im Prättigau overvallen en met een strijdknots om het leven gebracht.
De strijdknots zien we dan ook als attribuut van de heilige terug op dit schilderij. Het engeltje rechts, zittend aan de knieën van Fidelis, houdt een boek vast waarop in Latijn staat geschreven: "Prediking voor het ware geloof".
Fidelis werd heilig verklaard in 1746 en is de eerste martelaar van de kapucijnenorde.

Hoe het klooster aan de twee werken is gekomen, is helaas niet bekend, net zo min als wie de maker is. Tot de schenking begin 2020 hingen beide schilderijen in de oude refter [eetzaal] van het klooster. 

Fidelis van Sigmaringen

Anoniem
Fidelis van Sigmaringen datum onbekend
olieverf op linnen, 119 x 88 cm
verwerving: schenking Klooster Wittem
inventarisnummer: 16102.1