Werk Love Bota van Studio Job in Museum W

FOREVER ENDEAVOUR I Job Smeets & Studio Job

FOREVER ENDEAVOUR van de internationaal befaamde kunstenaar/ontwerper Job Smeets is nog tot en met 30 oktober te zien in Museum W. Hedendaags design op het grensvlak van kunst en design, spannend en verhalend, humoristisch met een duister kantje, robuust en veelvormig: dat typeert in het kort het werk van Job Smeets, de man achter Studio Job. 


Job Smeets groeide op in Weert en elementen van zijn werk spiegelen Weerter invloeden, zoals het carnaval, de kermis, de kerk en de plaatselijke zilversmid. Stap in in de eigenzinnige wereld van Job Smeets en ontdek zijn iconische designobjecten, zijn roots en inspiratiebronnen. 

Onverwachte enscenering
FOREVER ENDEAVOUR is een allesbehalve ‘klassieke’ designtentoonstelling. Honderden Studio Job werkschetsen vormen de basis. Enerzijds dienen ze als ‘behang’ in de expositieruimten, tegelijkertijd echter, geven ze een prachtig inzicht in het werkproces van Job Smeets en zijn atelier. Van krabbel tot doorontwikkelde details op maat, in zwart-witte lijnvoering of gedetailleerd in kleur uitgewerkt.
2D gaat vervolgens een relatie aan met 3D door de vele unieke stukken van Studio Job die in de tentoonstelling zijn opgenomen, waaronder Love Boat, Chess, Piece for Peace, Robber Baron Safe. Stuk voor stuk kunstwerken die exemplarisch zijn voor de zorgvuldig onderzoekende en artistiek verrassende aanpak van Studio Job.

Love Boat, Studio Job

Love Boat, 2017-2021 / Een uitzonderlijk stuk waarin meer dan 100 verschillende bronzen handgemaakte en handbeschilderde onderdelen samenkomen. De vervaardiging in het atelier van Studio Job nam 4 jaar in beslag. Het resultaat is een dadaïstisch cruiseschip boordevol verwijzingen, dat volgens Job Smeets het gevoel van een sociaal-culturele utopie, een harmonieuze wereld zonder conflicten wil oproepen.

Aftermath, Studio Job

Aftermath, 2009-2012 / Een expressieve tekening van enorm formaat die de vernietiging van architectonische hoogtepunten van onze samenleving toont. We creëren prachtige monumenten en instituties van historisch belang om ze vervolgens weer te vernietigen. Opmerkelijk is dat deze tekening nog niet door Job Smeets in een definitief beeld is omgezet. Die stap is voor hem te beladen en zou dan misschien ook wel het einde van zijn werk vertegenwoordigen.

Persoonlijk
Smeets koos uit het depot van Museum W enkele stukken die zijn speciale band met Weert symboliseren, waaronder de werkmantel van edelsmid Eloy Werz (eigenaar van Kunstwerkplaatsen Esser-Werz). Job Smeets kwam in zijn jeugd regelmatig in de werkplaats van Werz over de vloer.
Uit zijn privécollectie voegde hij vele opmerkelijke objecten en kunstwerken toe van onder meer Donald Judd, Nacho Carbonell, Seungjin Yang, Bart van der Leck, Anton Pieck, Constant Permeke, Willy van der Steen, Tom Wesselman, Andy Warhol, David Hockney, Maurizio Cattelan, Piet Hein Eek, Viktor & Rolf, Koos Flinterman, Ward Wijnant en Erik van Lieshout. Werken die iets onthullen over zijn iconen, interesses, vriendschappen en persoonlijke relaties.

Niet alleen het oog, maar ook het oor wordt geprikkeld; in alle expositieruimten wordt speciaal door Job Smeets geselecteerde muziek afgespeeld.

FOREVER ENDEAVOUR, Museum W, 2022

Het resultaat is een zeer persoonlijke tentoonstelling die je ondergaat als een totaalervaring. Een onverwacht eclectische enscenering op het eerste gezicht wellicht, maar alles is naadloos en vanzelfsprekend met elkaar verbonden. De diverse ruimten weerspiegelen immers de mix aan invloeden die Smeets onderging in zijn leven. Van zijn ‘hometown’ Weert tot wereldsteden als Parijs, Antwerpen, New York en Milaan.
Invloeden die in deze expositie voor het eerst op deze unieke wijze samenkomen en die tezamen de persoon en kunstenaar Job Smeets vormen.
 

Forever Endeavour, Job Smeets en Studio Job, Museum W
Forever Endeavour, Job Smeets en Studio Job, Museum W

 

Forever Endeavour, Job Smeets en Studio Job, Museum W
Forever Endeavour, Job Smeets en Studio Job, Museum W


FOREVER ENDEAVOUR is de eerste tentoonstelling in Nederland van Studio Job/Job Smeets sinds zijn expositie in het Groninger Museum in 2010.

Extra informatie

  • In de tentoonstelling zijn een groot aantal objecten geplaatst. Deze inrichting brengt met zich mee dat slechts een beperkt aantal bezoekers tegelijkertijd in de zalen kunnen verblijven.
  • Vanwege de kwetsbaarheid van de tapijten in de expositie, zijn bezoekers verplicht om door het museum aangereikte overschoentjes over hun schoenen te dragen.
  • Bij de tentoonstelling is een izi.TRAVEL tour beschikbaar. Na het downloaden van de gratis izi.TRAVEL app op je telefoon (zowel iPhone als Android) krijg je veel extra informatie over een groot aantal van de objecten.
  • LET OP: op dit moment is de tijdelijke tentoonstelling FOREVER ENDEAVOUR | Job Smeets & Studio Job helaas niet toegankelijk voor elektrische rolstoelen.
  • Het is mogelijk om een rondleiding bij de tentoonstelling te boeken. Informatie hierover tref je aan onder activiteiten. 

 Lees meer over monument van Studio Job in WeertJob Smeets (1969, Hamont-Achel B) groeide op in Weert en studeerde aan Design Academy in Eindhoven. In 1998 richtte hij Studio Job op. Gedurende meer dan twee decennia werkt hij met Studio Job aan een onconventioneel, onderscheidend oeuvre van expressieve en unieke sculpturale stukken. Vol iconografische verwijzingen, referenties aan popcultuur, minutieuze detaillering en barokke ornamentering. Brons is hét belangrijkste materiaal waarmee in het atelier gewerkt wordt. In 2016 riep de Financial Times Studio Job uit tot een van de meest invloedrijke ontwerpers. De laatste jaren is het werk van Studio Job geleidelijk aan extravaganter in de detaillering en steeds persoonlijker geworden.