Vaandels en Weert
In 2024 organiseert Museum W het project Vaandels en Weert. Alle soorten verenigingen in Weert worden opgeroepen om een nieuw vaandel te maken. Verenigingen uiteenlopend van sportclubs, geloofsgemeenschappen, scholen, muziekverenigingen, en andere groepen kunnen zich aanmelden en meedoen. Maar ook officieuze verenigingen en niet-geregistreerde clubs zijn van harte welkom.
Het project wordt afgesloten met een tentoonstelling in de Paterskerk in Weert (van 23 maart tot en met 6 april 2024), waar alle nieuwe vaandels twee weken lang worden geëxposeerd. Deze tentoonstelling is gratis toegankelijk. Ook wordt op zondag 7 april een vaandeloptocht gehouden door de binnenstad van Weert. Alle deelnemende groepen lopen mee en tonen trots hun vaandel.
EEN IMPRESSIE VAN DE VAANDELOPTOCHT
Haiko Sleumer, curator Museum W:
"Vaandels en Weert verbindt verleden en heden en maakt dit rijke aspect van Limburgs cultureel erfgoed zichtbaar. Daarnaast staat Vaandels en Weert voor verbinding: verenigingsleden en vrienden maken samen een nieuw vaandel. En alle vaandels bij elkaar weerspiegelen de rijkdom en veelkleurigheid van Weert en haar inwoners."
Trots op het vaandel
Weert heeft een rijk verenigingsleven: schutterijen, sportclubs, muziekverenigingen en nog vele anderen geven de stad kleur. Verenigingen vormen de ruggengraat van de stad. Vanaf de negentiende eeuw zijn vaandels een belangrijk uithangbord voor verenigingen, ze laten hiermee trots zien wie ze zijn.
Een vaandel symboliseert een onderlinge verbondenheid. Wie ben je? En waar sta je voor? Ook Weert kent een rijke vaandeltraditie. Museum W beheert een prachtige collectie historische Weerter vaandels, waarvan enkele in het museum worden tentoongesteld. Deze vaandels zijn vaak uiterst fraai vormgegeven. Verenigingen lieten kostbare stukken maken met ambachtelijke technieken en afgewerkt met gouddraad. Een vaandel is immers een mooi visitekaartje in de publieke ruimte. Tijdens optochten door de stad werden deze dan ook trots getoond. Vaandels zijn daarom een belangrijk onderdeel van het Limburgse culturele erfgoed.
1Limburg sprak met conservator John van Cauteren over de collectie vaandels van Museum W.
Museum W buiten de muren
Een keer per jaar organiseert Museum W een project rondom publieksparticipatie. Het museum treedt dan buiten de muren van het museum, zodat meer mensen in Weert in aanraking komen met kunst, cultuur en erfgoed.
Ook sluit het project Vaandels en Weert aan bij de solo SENDING THOUGHTS AND PRAYERS van Joyce Overheul. Overheul toont in deze tentoonstelling wandkleden op groot formaat, knuffelobjecten, vaandels en installatiekunst.
IK WIL MEER WETEN OVER JOYCE OVERHEUL