Zelfportret met Jekkie, 1955

Zelfportret met Jekkie, 1955

Aan de Jan van Eyck Academie kreeg Tullemans in de jaren vijftig les van de glas-in-lood kunstenaar Jos ten Horn. Na de Eerste Wereldoorlog kende het glas-in-lood schilderen in Limburg een sterke opbloei met vooraanstaande Limburgse schilders als Joep Nicolas, Henri Jonas en Charles Eyck. Ook in de jaren vijftig en zestig stond deze techniek nog volop in de belangstelling en bij de nieuwbouw van kerken en scholen was glas-in-lood erg in trek.

In dit zelfportret, waarin Tullemans zich heeft afgebeeld samen met zijn aanstaande echtgenote Jekkie Belderok, zijn de overeenkomsten met een glas-in-loodraam opvallend.
De hoofdvormen zijn allemaal duidelijk omlijnd en relatief vlak ingevuld. Het hele beeld is opgedeeld in grote en kleine vlakken en decoratieve elementen, want een meer onbestemde schilderkunstige ruimte zoals in de achtergrond van Zelfportret met open hemd is voor het ‘glas-in-lood schilderen’ niet geschikt. De snelle, vrije en trefzekere schildershand heeft hier plaats gemaakt voor een nadrukkelijke stilering. Voor- en achtergrond lopen soms in elkaar over. Een tijdelijk nieuw terrein voor Tullemans.

Jan Tullemans, Zelfportret met Jekkie, 1955

Jan Tullemans (Weert 1924 - Weert 2011)
Zelfportret met Jekkie, 1955
olieverf op board, 122 x 122 cm
verwerving: schenking van de kunstenaar
inventarisnummer: 3901