Over het gebouw

Het Gemeentemuseum Weert is sinds 1982 gevestigd in het voormalige stadhuis, een markant rijksmonument in het centrum van de stad. De oudste bouwdelen dateren uit het midden van de 16e eeuw, maar het huidige aanzien wordt vooral bepaald door een grote restauratie uit 1913 in Neorenaissancestijl. Door de jaren heen heeft vervolgens nog een aantal kleinere verbouwingen en aanpassingen plaatsgevonden. Rond 1982 is het gebouw, volgens de toen geldende ideeën, opnieuw aangepast en in gebruik genomen als museum.

In februari 2020 is gestart met een grootschalige verbouwing om het pand te renoveren, om monumentale historische elementen weer zichtbaar te maken en om het pand van een compleet nieuwe museuminrichting te voorzien.
Hieronder tref je meerdere artikelen aan die ingaan op verschillende aspecten van het gebouw. Wederom een 'work in progress', hetgeen betekent dat leuke en inhoudelijke informatie in de loop van 2020/2021 steeds verder zal worden aangevuld. 

1912 Museum aan de Markt

Wil je echt de diepte in? Lees dan de twee bouwhistorische rapporten, respectievelijk in 2017 en in 2020 geschreven in voorbereiding op de renovatie van het pand. Of verdiep je in de kelder, de zolder en de nieuwe gevel van ons rijksmonument. 

 BOUWHISTORISCH RAPPORT DEEL 1 - 2017

BOUWHISTORISCH RAPPORT DEEL 2 - 2020

Visual MM achterzijde Tecu Gold
Een nieuwe gevel
Lees meer
De kelders van Museum W
Een kijkje in de kelders
Lees meer